Acalculia este o afectare dobândită în care oamenii au dificultăți în îndeplinirea sarcinilor matematice simple, cum ar fi adăugarea, scăderea, înmulțirea și chiar simpla afirmare care dintre cele două numere este mai mare. Acalculia se distinge de discalculia, deoarece acalculia se dobândește târziu în viață din cauza leziunilor neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral , în timp ce discalculia este o tulburare specifică de dezvoltare observată pentru prima dată în timpul dobândirii cunoștințelor matematice. Numele provine din grecescul “a” care înseamnă “nu” și din latinescul “calculare”, care înseamnă “a număra”.

Semne si simptome

Deficiențele de calcul includ incapacitatea de a efectua operații matematice simple, cum ar fi adunarea, scăderea, divizarea și multiplicarea. Deoarece calculul implică integrarea mai multor abilități cognitive, se înțelege că o persoană cu acalculie (sau dificultăți de calcul) este deficitară în oricare dintre următoarele patru tărâmuri:

1) înțelegând că fiecare număr reprezintă o valoare și înregistrează imediat această valoare,

2) recunoașterea valorii unui număr față de alte numere,

3) cunoașterea poziției unui număr în serii de numere și

4) asocierea unui simbol numeric cu numele acestuia, vorbit verbal.

Tinerilor școlari li se prezintă concepte matematice într-un mod cumulativ. Avansarea necesită înțelegerea conceptelor fundamentale înainte de a trece la concepte mai dificile și implicate. Există o variație naturală a vitezei cu care tinerii școlari înțeleg concepte matematice, iar cei care au dificultăți extreme în păstrarea bazelor conceptelor matematice (cum ar fi cuantificarea globală sau percepția numerozității ) sunt considerați a avea discalculie de dezvoltare.

Variații

Acalculia este asociată cu leziuni ale lobului parietal (în special girusul unghiular ) și ale lobului frontal și poate fi un semn precoce al demenței . Acalculia este uneori observată ca un deficit “pur”, dar este frecvent observată ca una dintre constelațiile de simptome, incluzând agrafia , agnoza degetelor și confuzia dreapta-stânga , după deteriorarea girusului unghiular stâng, cunoscut sub numele de sindrom Gerstmann .

Cauză

Se știe că deteriorarea girusului unghiular stâng provoacă dificultăți de calcul precum cele asociate acalculiei primare și anaritmetiei. Cu toate acestea, deteriorarea diverselor zone ale creierului, dar nu neapărat identificate, poate provoca dificultăți de calcul, deoarece sunt necesare diferite funcții cognitive pentru a executa calcule matematice.

Diagnostic

Deoarece acalculia este un simptom al sindromului Gerstmann mai frecvent cunoscut , poate fi dificil să se diagnosticheze exclusiv acalculia. În schimb, poate fi etichetat ca unul dintre simptomele sale și poate duce la eventualul diagnostic al sindromului Gerstmann. „Cu condiția ca insuficiența mentală generală și tulburarea afazică semnificativă să poată fi excluse ca factori primari, prezentarea deficitelor precum agrafia, acalculia și confuzia dreapta-stânga ar trebui să alerteze clinicianul cu privire la posibilitatea apariției bolii lobului parietal posterior focal.” (Tulburări) Neuroimagistica structurală și funcțională poate avea o valoare suplimentară în determinarea existenței anomaliilor neurologice subiacente.

Psiholog si logoped Priboianu Alina-Alexandra

Sursa:

https://ro.qaz.wiki/wiki/Acalculia