Meniu navigare

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare de dezvoltare care se manifesta in mod evident in jurul varstei de 2-3 ani, in principal din cauza lipsei sau intarzierii dezvoltarii limbajului, si secundar, din cauza altor deficiente, cum ar fi stereotipiile, absenta contactului vizual sau dificultati in stabilirea relatiilor sociale. Simptomele apar treptat si sunt vizibile dupa varsta de 6 luni, devin notabile in jurul varstei de 2-3 ani si tind sa continue pana la varsta adulta, desi in forme mai estompate.

Dezvoltarea sociala
Unul dintre semnele clare ale autismului este lipsa interactiunii sociale si acesta este vizibil inca din copilarie. Bebelusii autisti acorda mai putina atentie stimulilor sociali, zambetelor, nu isi intind mainile si corpul pentru a fi luati in brate, nu prezinta forme de mimica pentru a exprima disconfortul (daca este ud, murdar,, daca ii este foame),nu raspund la propriul nume si nu mentin contactul vizual. Copiii afectati de autism nu se apropie spontan de ceilalti, nu se intorc cand sunt strigati pe nume, nu imita si nu raspund la emotii.
Comunicarea
Limbajul reprezinta o deficienta pentru aproximativ o treime si jumatate dintre cei afectati de autism. Deficientele in vorbire, comunicare, sunt vizibile inca din primul an de viata si pot include ecolalia, gesturi neobisnuite, grad de reactie diminuat. Copilul autist nu isi foloseste vocea pentru a atrage atentia, nu dezvolta in mod spontan gesturi pentru a exprima cererea, refuzul, sentimentele. Ecolalia (repetare de cuvinte sau fraze) este foarte des intalnita la copiii cu autism, fiind uneori singura forma de limbaj verbal la care copilul poate ajunge.
Activitati repetitive.
Majoritatea copiilor cu autism dezvolta comportamente repetitive, clasificate astfel:
-stereotipii: miscari repetate (deschiderea si inchiderea usilor, lovirea sau zgarierea unei jucarii, aprinderea si stingerea luminii, rotirea capului, invartitul rotitelor, etc)
-comportament compulsiv: actiune repetitiva si persistenta fara a avea un rezultat care sa ofere placere sau recompensa
-automutilare: comportament autoagresiv (ciupit, muscatul mainii, lovitul capului)

Cauzele aparitiei autismului
Cercetatorii inca fac eforturi pentru a descoperi cauzele autismului., insa exista cateva presupuneri:
-mostenirea unor anomalii genetice si cromozomiale
-deficit nutritional in prima parte a sarcinii
-unele infectii materne in timpul sarcinii (cum ar fi rubeola)
-nasterea prematura
-macrocefalia (cresterea anormala a materiei nervoase cerebrale)-cauza a 20% din cazurile de autism
-boli autoimune ale mamei
-expunerea la poluare cu metale grele si particule a mamei in timpul sarcinii

De ce este autismul așa greu de diagnosticat?

Principala caracteristică a autismului este varietatea, acesta apărând  și manifestându-se în diverse forme. Nu există doi autiști la fel și nici nu este obligatoriu ca toate simptomele și manifestările să se regăsească în toate cazurile.  Simptomele se prezintă sub diferite forme, la diferite vârste de dezvoltare sau cronologice.

În cadrul întârzierilor comportamentale din autism apar deficiențe pe următoarele paliere:  dezvoltarea senzorială, cognitivă, comunicare și limbaj, interacțiune socială, atenție, spectrul emoțiilor, jocul cu alți copii de aceeași vârstă, întârzieri de imitație și dezvoltarea abilităților de autoservire.  Excesele comportamentale  fac referire la accesele de furie,  agresivitate, auto-mutilare, agresiune,  comportamentele ritualice și auto-stimulatoare, obsesive, stereotipe, hiperkinetism. Mulți indivizi cu întârzieri în dezvoltare prezintă  însă o serie de comportamente tipice sau normale, unele dintre ele purtând denumirea de „talente izolate” sau „eclave de funcționare intelectuală intactă”: memoria, motricitatea, interesele speciale.

Eterogenitatea extremă în prezentarea fenotipică din TSA prezintă provocări investigative și clinice în evaluarea severității simptomelor. Această eterogenitate poate fi atribuită, cel puțin parțial, diferențelor  în caracteristicile individuale (vârsta cronologică, coeficientul de inteligență (IQ) și nivel limbajului) care nu au legătură cu trăsăturile de bază ale autismului însă afectează fenotipurile comportamentale din autism, mascând posibila severitate a simptomelor

Diagnosticarea se realizeaza prin consultul la medicul specialist psihiatru si evaluarea psihologica.
Prin programe intensive de terapie, copilul poate progresa foarte mult, iar comportamentul social devine mai adecvat. Astfel, si parintele va fi instruit si va invata cum sa ii inteleaga reactiile si ce tehnici de modificare comportamentala sa aplice.
Clinica Alegria va ofera pachete personalizate de terapie ABA, in functie de nevoile copilului dvs. si de recomandarile medicului psihiatru.
Astfel, pe baza unui bilet de trimitere, beneficiati de un consult initial la medicul psihiatru si doua controale, timp de trei luni de zile, gratuit. De asemenea, sedintele de terapie ABA se pot personaliza in functie de nivelul de dezvoltare al copilului dvs.

Va asteptam cu drag in clinica noastra! Copilul dvs se va simti iubit, apreciat, si, cel mai important, terapia aplicata il va ajuta sa se autodepaseasca!