Să crească într-o casă unde bunăstarea este pe primul loc poate aduce copilului beneficii pe termen lung, însă lipsa legăturii părinte-copil sau chiar prezența abuzului poate avea consecințe grave pentru adultul de mai târziu.

Studiile arată că un copil care a avut în copilărie o nutriție sănătoasă, un program stabilit de somn, un anturaj potrivit și posibilitatea de a face sport are un statut socio-economic ridicat la maturitate. Tot aici, relația părinte-copil are un impact important pentru buna dezvoltare a acestuia.

Această relație, dintre părinți și copil, este baza unei dezvoltări armonioase a celui mic. Dacă relația nu este una sănătoasă, atunci vor apărea și probleme legate de nutriție, somn, dificultăți de învățare și altele. Mai mult, un studiu recent, realizat de JAMA Pediatrics, arată că adulții care au avut parte de sprijin emoțional și social din partea familiei, în copilărie, au cu 72% mai puține șanse de a suferi de depresie sau alte tulburări ale sănătății mintale.

Experiențe pentru o copilărie sănătoasă și fericită

Te întrebi ce poți face și cum îți poți da seama că crești un copil sănătos emoțional? Iată mai jos câteva dintre experiențele pozitive pe care i le poți oferi celui mic, pentru ca acesta să aibă o copilărie fericită și să se dezvolte armonios.

Copilul trebuie să poată discuta cu familia despre sentimentele sale.

De aceea, este foarte important să nu îl obligi pe copilul tău să își „îngroape” emoțiile undeva în adâncul lui, ci să îi fii alături când trece prin perioade dificile și să îl ajuți să își găsească cele mai bune modalități de a se exprima. Dacă găsești dificil să discuți cu el, este recomandat să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut care vă va învăța atât pe tine, cât și pe copilul tău, să comunicați eficient.

Părinții trebuie să îi fie alături în perioadele mai grele din viață.

Fie că vorbim despre un banal test la școală sau o nouă piesă de teatru în care copilul tău va juca, acestea sunt momente importante în viața lui, iar ca acesta să s simtă iubit și fericit are nevoie ca voi, părinții să îi fiți alături și să îl încurajați. De asemenea, dacă a avut parte de un eșec, cum ar fi o notă mică primită la școală, acesta are nevoie de înțelegere și să simtă că poate găsi împreună cu părinții lui soluția cea mai bună pentru a remedia situația.

Copilul are nevoie de prieteni.

Așa cum familia este esențială în viața unui copil și prietenii sunt foarte importanți. Pentru ca cel mic să crească sănătos din punct de vedere emoțional, are nevoie de prieteni. Având prieteni cu care se poate juca sau petrece timpul liber, copilul tău va învăța să comunice, să împartă și să se bucure alături de oamenii din jurul lui, devenind astfel un adult sociabil, care se va integra cu ușurință în societate.

Copilul trebuie să poată vorbi cu adulți, diferiți de părinții săi.

A avea rude apropiate sau prieteni de familie care să aibă un impact pozitiv asupra copilului poate ușura viața părinților, dar și a copilului. Fie că vorbim despre un profesor sau un antrenor, ori o mătușă sau un unchi, este bine ca cel mic să interacționeze și cu alți adulți pentru a învăța valori și principii diverse.

Activitățile extra-școlare au un impact pozitiv.

Este foarte bine pentru sănătatea mintală a copilului să participe la diverse activități în afara orelor de curs. Îl poți înscrie la diverse workshop-uri, la cursuri de teatru sau de dezvoltare personală. Este bine de știut că nu trebuie să îl aglomerezi cu prea multe activități, fiind benefic să aibă și un timp liber, pe care să îl petreacă jucându-se sau făcând lucruri relaxante pentru el.

Școala are un rol important.

Să simtă că aparține unui grup, îl va face pe copilul tău să se simtă confortabil, apreciat și îi va oferi experiențe benefice pentru dezvoltarea sa. Cercetătorii notează că acei copii care nu au mers la școală ori au fost într-un program de homeschooling au anumite carențe în ceea ce privește socializarea.

Copilul trebuie să se simtă în siguranță.

Chiar dacă la prima vedere poate părea un lucru obișnuit, nu toți copiii au parte de un sentiment de siguranță și confort în propria casă. De aceea, este recomandat să fii atent/ă la mediul pe care îl oferi celui mic. Asigură-l mereu că acasă este locul lui sigur, unde își poate rezolva orice problemă.

Beneficiile unei copilării fericite

Așa cum am menționat anterior, o copilărie fericită, sănătoasă emoțional, are beneficii extraordinare pentru copilul ce va deveni adult. Iată câteva dintre acestea:

Dezvoltarea creierului

Amintirile plăcute din copilărie sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului copilului. Un studiu recent a constatat că persoanele care au amintiri plăcute din copilărie, în special legate de relația cu părinții, tind să aibă o stare psihică mai bună, șanse mai mici de a dezvolta depresie sau alte boli.

Conexiunea minte-corp

Amintirile noastre joacă un rol important în modul în care înțelegem lumea. Modul în care copiii absorb, înțeleg, răspund și reacționează la mediul lor sunt factori critici pentru adulții de mai târziu. Părinții sunt modelele principale pentru copiii lor. Desigur, și aspectele genetice sunt implicate aici. Dacă părinții au probleme de sănătate mintală, precum depresie și anxietate, există posibilitatea și copilul să fie predispus la aceste probleme. Însă, un mediu stabil acasă, va compensa aceste dezavantaje genetice. Dacă părinții vor ști cum să îi ofere liniște și armonie copilului, astfel încât mintea lui să se dezvolte normal, și corpul său va fi bine.

Buna funcționare a relațiilor viitoare

Experiențele pe care le avem în copilărie pregătesc modul în care vor funcționa relațiile noastre ca adulți. Prezența părinților în copilărie face cea mai mare diferență în dezvoltarea copilului. În ciuda aparențelor, copilul vrea să petreacă timp cu părinții lui, mai mult decât cu oricine altcineva. Așadar, fă-ți timp pe care să îl petreci împreună cu cel mic. Este esențial.

Amintiri plăcute

Timpul petrecut cu familia, de la excursii, până la activități în curtea casei, reprezintă totul pentru un copil, acesta simțindu-se în siguranță, protejat și iubit. Atunci când copiii se simt în acest fel, vor prospera și vor deveni adulți fericiți și sănătoși. Cea mai bună parte este că nu ai nevoie de un anumit nivel financiar pentru a-i crea copilului tău amintiri fericite, ci doar de o imaginație bogată. Noi venim în ajutorul tău și îți oferim câteva idei:

  • Jucați-vă afară – fie că alegeți un joc de badminton, de fotbal sau volei, ori alegeți un joc de cărți sau de echipă, copilul se va bucura de timpul petrecut împreună.
  • Gătiți prânzul din weekend în familie – orice vârstă are copilul, gătitul e o activitate plăcută și potrivită pentru întreaga familie.
  • Uitați-vă la un film – alegeți un film de familie și faceți o seară de cinema cu popcorn și băuturile preferate.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să întemeiezi o familie fericită, poți citi articolul nostru aici.

Nimeni nu are parte de o copilărie perfectă. Ca părinți, tot ce putem face este să încercăm să fim mereu acolo pentru copiii noștri și să le creăm un mediu liniștit și iubitor, unde ei să se simtă bine, în siguranță și să poată crește și dezvolta armonios, ajungând adulți fericiți și sănătoși psihic.

Dacă simți că nu poți crea o legătură între tine și copilul tău sau nu știi cum ar trebui să reacționezi în diverse situații, te așteptăm la psihoterapie, un psiholog specializat te va îndruma și te va ajuta să clădești o relație solidă cu cel mic. De asemenea, dacă tu ai avut o copilărie nu tocmai fericită sau ai suferit o traumă în copilărie, la Clinica Alegria, vei găsi un psihoterapeut alături de care poți începe procesul de vindecare și te poți stabiliza și dezvolta emoțional.

Pentru informații și programări, găsești detaliile de contact aici.

 

Sursa imagine: Freepik