Tulburările psihice sunt foarte comune în zilele noastre. Studiile recente arată că 1 din 4 oameni este diagnosticat cu o tulburare psihică. Din păcate, aceste probleme rămân, de cele mai multe ori, netratate, cauzând suferință care nu este necesară. Tulburările psihice sunt adesea înțelese greșit, iar psihoterapia încă rămâne un subiect tabu pentru mulți oameni. Astfel, oamenii care suferă de anxietate, depresie sau alte tulburări evită să meargă la psiholog și găsesc mereu scuze.

În continuare, vom discuta despre unele din cele mai comune scuze pentru a amâna vizita la psiholog.

 1. Psihoterapia e doar pentru oamenii cu afecțiuni serioase

Psihologii tratează numeroase tulburări psihice. Depresia și anxietatea sunt însă cele mai comune. Stresul și stima de sine scăzută sunt, de asemenea, extrem de frecvente și chiar și o problemă relativ minoră de sănătate mintală poate interfera cu calitatea vieții. La Clinica Alegria recunoaștem și tratăm orice tulburare psihică. Psihoterapeuții noștri oferă tratamente adaptate problemelor tale, precum terapie cognitiv-comportamentală, terapie de cuplu sau de familie și multe altele.

 1. Nu accept că am o problemă

Una din principalele scuze pe care oamenii le folosesc pentru a amâna vizita la psiholog este faptul că nu acceptă problema prin care trec. Chiar dacă simt că ceva e în neregulă cu ei și simptomele descriu o tulburare psihică, din cauza concepției greșite, evită programarea la o ședință de psihoterapie. Sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică și, la fel ca întârzierea tratamentului pentru o problemă stomatologică sau o leziune, amânarea tratamentului eficient pentru afecțiuni precum stresul, anxietatea sau depresia, este posibil să înrăutățească problema. De aceea, este esențial să lăsați deoparte orice disconfort și să cereți ajutorul de care aveți nevoie.

 1. Mă pot descurca singur

Faptul că alegi un psiholog pentru a-ți rezolva problemele nu te face slab. De fapt, acest lucru arată că ești suficient de puternic pentru a ști când să ceri ajutorul. În plus, cu toții știm că putem trece mai ușor printr-o perioadă grea, dacă avem pe cineva alături. La Clinica Alegria te așteaptă psihoterapeuți specializați, gata să îți fie alături.

 1. Nu am timp

Nimic mai fals. Ai timp pentru propria sănătate. Sunt 24 de ore în fiecare zi. Este adevărat că nu poți avea timp pentru tot. Așa că fă-ți timp pentru priorități, iar sănătatea da psihică este o prioritate. O oră pe săptămână petrecută la psiholog are beneficii incredibile pentru viața ta.

 1. O ședință de psihoterapie este prea scumpă

Dacă prețul ședințelor de psihoterapie te împiedică să îți faci o programare, trebuie să știi că la Clinica Alegria poți beneficia de ședințe gratuite de psihoterapie, decontate de Casa de Asigurări. Trebuie doar să ne contactezi telefonic și îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie.

 1. Nu vreau ca cei apropiați să știe că merg la psiholog

Nici nu trebuie! Ședințele de psihoterapie sunt private, iar informațiile discutate în cadrul acestora sunt confidențiale. Astfel, nimeni nu va ști că mergi la psiholog, dacă tu nu îți dorești acest lucru. La Clinica Alegria vei găsi un mediu confortabil și confidențial.

 1. Nu știu un psihoterapeut bun și nu știu unde să caut

Și aceasta este una dintre cele mai comune scuze. Ei bine, te invităm la Clinica Alegria pentru a discuta cu un psihoterapeut. Dacă simți că nu ți se potrivește, poți solicita un alt terapeut fără nicio problemă. Dorința noastră este ca tu să te simți confortabil, pentru a discuta chiar și cele mai sensibile aspecte ale vieții tale.

 1. Nu vreau să mă plâng

A te plânge înseamnă „exprimarea nemulțumirii sau supărării cu privire la o stare sau eveniment” sau „exprimarea unei nemulțumiri”, potrivit Merriam-Webster.

Deci, ce este atât de greșit să te plângi? De ce o persoana nu s-ar plânge de starea sa. Asta înseamnă că înțelege că ceva nu funcționează bine și poate începe procesul de vindecare.

Există și situații în care exprimarea constantă a nemulțumirii este dăunătoare. Acest lucru înseamnă că vezi doar negativul în viață. Însă această situație se poate schimba, cu ajutorul psihoterapiei. Să te plângi (cu măsură) la psihoterapeutul tău poate fi un lucru bun. În acest fel te vei putea elibera într-un singur loc, evitând să îi încarci pe cei din jurul tău cu nemulțumirile tale.

 1. Mă simt vinovat să vorbesc despre alte persoane

De multe ori, psihoterapia ajută pacienții să își rezolve problemele de comunicare cu cei din jur. Dacă alegi să vorbești cu psihoterapeutul tău despre o persoană din viața ta, nu înseamnă că o desconsideri, că bârfești sau o rănești. În plus, ședințele de psihoterapie nu sunt despre alte persoane, sunt despre tine și viața ta, despre relațiile tale cu acele persoane.

 1. O să mă simt judecat

Un psihoterapeut bun nu te va face niciodată să te simți judecat. Indiferent de alegerile și sentimentele tale, psihologul tău te va înțelege și va încerca să îți ofere soluțiile potrivite.

 1. Nu sunt sigur că va da rezultate

Într-adevăr psihoterapie nu este magie. Nu există o formulă magică pentru a rezolva imediat problema ta. Psihoterapia necesită timp și consecvență din parte ta, iar rezultatele pozitive vor fi pe termen lung, poate chiar pentru toată viața.

 1. Ultima experiență la psihoterapie a fost neplăcută

Este adevărat că o experiență neplăcută te poate face să eviți acea situație. Însă oamenii sunt diferiți, așadar și noua ta experiență la psihoterapie va fi diferită. La Clinica Alegria încercăm de fiecare dată să întemeiem o legătură strânsă cu pacienții noștri, găsind terapeutul potrivit pentru fiecare.

 1. Nu văd motivele pentru care aș merge la psihoterapie

Beneficiile terapiei sunt multiple. Oamenii care participă la terapia câștigă de obicei:

 • Schimbare de lungă durată
 • Sentimentul de a fi înțeles
 • Îmbunătățirea stării de sănătate, datorită confruntării cu emoțiile reprimate
 • Abilitățile necesare pentru a gestiona viitoarele flashback-uri sau contracarări
 • Capacitate mai mare de a-și exprima gândurile
 • Mai mare încredere în sine
 • Mai bună înțelegere a propriei persoane
 • Mai bună înțelegere a oamenilor din jur
 • Mai mare empatie
 • Relații mai profunde
 • Abilități mai bune pentru a face față durerii, tristeții și frustrării
 • Stres redus
 • Mai bună stabilire a limitelor

Și multe altele.

Sănătatea ta psihică este extrem de importantă. Bunăstarea emoțională este un factor esențial pentru bunăstarea fizică. Așadar, uită de concepțiile greșite, oprește-te din a mai căuta scuze și acționează pentru viața ta. Psihoterapia este un mare ajutor atunci când suferi de diverse tulburări psihice. Stresul, anxietatea, depresia sau alte tulburări pot fi gestionate sau chiar vindecate cu ajutorul ședințelor de psihoterapie. Dacă și tu îți găsești scuze precum cele de mai sus, e timpul să ceri ajutorul chiar acum. Te invităm la o ședință de psihoterapie la Clinica Alegria. Poți face o programare chiar acum. Găsești informațiile de contact aici.