drenaj_limfatic-600x300
Drenaj limfatic
august 9, 2017
procat
Plan simplu pentru procrastinare
august 9, 2017
blog-cab

Oare am nevoie de psihoterapie?

Dacă îți pui întrebările de mai sus și citești acest articol, cel mai probabil te simți copleșit, simți că nu mai poți face față problemelor, nu înțelegi de ce te simți sau te porți într-un anumit mod. Și nu ești singur. Este posibil să fii una dintre foarte multele persoane care se confruntă cu: depresie, anxietate, stres, dificultăți în a face față unei boli grave sau a renunța la anumite obiceiuri nesănătoase (fumat, mâncat compulsiv, sedentarismul etc.), relații cu probleme, pierderi (a unei persoane dragi sau poate a locului de muncă), dependențe de droguri, alcool, jocuri de noroc sau cu alte lucruri care te perturbă în viața ta. Poate că nu poți defini foarte clar problema pe care o ai în prezent, dar simți că îți lipsește ceva sau că nu îți găsești locul în propria ta viață.
Uneori aceste probleme îți afectează în mod serios viața, activitatea profesională, relațiile cu familia sau cu prietenii, sănătatea, te împiedică să faci ceea ce îți dorești, să fii în cea mai bună formă a ta sau să devii ceea ce poți tu să devii după resursele, aptitudinile și dorințele tale.

Psihoterapia te poate ajuta să treci prin diferite probleme, să te simți mai bine și să acționezi mai bine în diferite aspecte ale viații tale – în familie, la locul de muncă, în relațiile cu ceilalți, să te simți mai bine în „pielea ta”.

Probabil că ai încercat pe cont propriu o mulțime de strategii pentru a te simți mai bine, dar acestea poate că nu au mers, sau au mers pentru scurt timp, după care problema a revenit. Poate că aceste strategii chiar ți-au agravat problema. Dacă parcurgi acest text, pot presupune că te gândești să mergi la un psiholog și probabil că e una dintre cele mai bune soluții la care poți apela.

Poate că până acum ai apelat la mama/tata, bunica/bunicul, prietenul/prietena cel/cea mai bună, colegii de serviciu, reviste, site-uri, poate chiar doctor, dar ceea ce ei ți-au oferit, (cel mai probabil sfaturi) nu a funcționat. Asta s-a întâmplat pentru că tu aveai nevoie de altceva: să te simți ascultat și înțeles de o persoană obiectivă, neutră care să vadă altfel problema ta, de o strategie care să meargă cu adevărat sau poate de informații de încredere. Lucrurile acestea le poți găsi dacă apelezi la un psiholog, pentru că el are strategii și metode care funcționează (adică sunt validate științific, au mers în cazul altor persoane cu probleme similare, iar psihologul tău știe să le folosească pentru că are pregătirea teoretică și practică necesară în a le folosi). Și dincolo de strategiile, tehnicile și metodele terapeutice, vei beneficia cel mai mult din relația cu psihoterapeutul tău – din dialogul pe care îl veți purta și legătura care se va crea în acest dialog. De altfel, studiile spun că relația terapeutică este responsabilă de aproape o treime din succesul unui demers psihoterapeutic.

Cam despre asta este psihoterapia, pe scurt. Încearcă, nu doare (cel puțin fizic, despre altfel de „dureri”, cum ”doare” și de ce e bine să se întâmple acest lucru într-un articol viitor)…

Ce se întâmplă la psihoterapie?

Psihologul este o persoană care are cunoștințe și experiență pentru a asculta și a însoți pe cineva într-o discuție: ascultă și este interesată cu adevărat de ceea ce spui, înțelege ce îi spui, nu te judecă, este deschis, știe când, cum și ce să îți spună (de asemenea, știe și când să tacă), este sinceră, autentică și naturală și va ști să creeze o atmosferă în care tu să te simți bine.

În cadrul psihoterapiei, tu și psihologul tău veți lucra împreună pentru a descoperi și înțelege problemele și dificultățile pe care tu le ai, pentru a găsi soluții de a schimba sau îmbunătăți comportamentele și gândurile tale, ce nu sunt bune pentru tine. În plus, vei învăța strategii pentru a face față mai bine altor probleme din viitor. Nu va fi ușor, dacă ar fi ușor nu ar funcționa. O schimbare adevărată necesită efort.

Gândește-te că psihoterapia este pentru tine ca o călătorie sau ca un drum, pe parcursul căreia sau căruia vei face schimbări în viața ta, în gândurile, comportamentele și emoțiile tale. Psihoterapeutul este un însoțitor pe care tu o să-l ai în această călătorie, dar el nu va străbate acest drum în locul tău și nici nu te va căra în spate până la destinație. El va fi ghidul tău în această călătorie, iar tu vei străbate acest drum, la pas, în ritmul tău de mers. Vei trece peste obstacole, vei ajunge la răscruci și vei decide calea pe care o vei urma din acel punct. La capătul acestei călătorii sau la destinația la care te-a dus drumul tău, adică la destinație, vei găsi acea stare de bine pe care tu o cauți acum, în timp ce citești acest text, dar și începutul unor noi și noi călătorii sau drumuri către tine însăți/însuți.

Drum bun și să ne vedem cu bine la destinație (una sau unele dintre ele)!

Autor: Felicia Epuran – psiholog clinician, psihoterapeut