Cafeaua, un obicei sanatos?
decembrie 8, 2017
Tulburarile de alimentatie
martie 8, 2018

Depresia – una dintre cele mai periculoase boli ale secolului XXI

Chiar daca socientatea noastra are o mentalitate mai deschisa decat in perioada comunista, de cele mai multe ori vizita la psiholog continua sa fie considerata o ,,rusine”.

De aceea, romanii inca sufera in tacere si deseori nu constientizeaza ca depresia este cu adevarat o boala ce necesita tratament prescris de medic si in paralel sedinte de psihoterapie efectuate de psiholog.

Cum putem sa recunoastem simptomele depresiei, ce alternative de tratament exista, dar si cat de importanta este sustinerea din partea celor dragi!

Depresia este o boala care poate afecta pe orcine,oricand.

La pacientul depresiv se pot manifesta diferite simptome emotionale,cognitive,fizice sau comportamentale.

Desi este natural sa ne simtim tristi uneori,daca aceasta stare persista zi de zi,ar putea semnala inceputul depresiei.

Depresia nu reprezinta semnul slabiciunii sau apanajul unei persoane cu personalitate negativa.

Orice om poate deveni deprimat,dar multi experti considera ca genetica joaca un rol important in declasarea acestei stari.

Spre exemplu, la persoanele care au un parinte sau un frate care sufera de depresie creste riscul de a dezvolta aceasta tulburare.

Femeile au de doua ori mai multe sanse decat barbatii sa devina deprimate.

Depresia postpartum(Baby Blues) afecteaza un numar foarte mare de proaspete mamici, insa numai 10% dintre acestea dezvolta o stare de spirit mai intensa si mai intunecata, care persista o perioada mai lunga de timp.

O mama depresiva poate avea probleme in crearea unei legaturi speciale cu bebelusul ei,iar in aceasta situatie sunt afectate bunastarea si chiar dezvoltarea completa a copilului.

Care sunt cele mai cunoscute simptome ale depresiei?

 • Starea de tristete si o senzatie persistenta de gol emotional;
 • Pierderea interesului si a bucuriei de a realiza diverse activitati;
 • Schimbari ale apetitului alimentar;
 • Frecvente episoade de plans;
 • Dereglari ale somnului;
 • Sentimente precum lipsa de speranta,senzatia de inutilitate sau neputinta;
 • Agitatie sau lentoare psihomotorie;
 • Scaderea energiei pana la epuizare fizica;
 • Diminuarea capacitatii de concentrare;
 • Gandirea pesimista, care culmineaza cu ganduri de moarte sau suicid.

Cum se poate diagnostica aceasta boala?

Pentru a putea diagnostica depresia,medicul trebuie sa urmareasca mai multe caracteristici.

Depresia se instaleaza lent, pe percursul a catorva saptamani sau chiar luni, debutand cu stari de astenie,apatie si lipsa de interes.

Aceste manifestari au ca efect scaderea eficientei pe plan profesional,social dar si familial.

Atentia bolnavului este indreptata mai ales spre trairile sale interioare si mai putin spre evenimentele din mediul inconjurator.

De multe ori, depresia poate fi asociata cu anxietatea, atunci cand lipsa de interes, dezamagirea si atitudinea pesimista sunt insotite de o stare de agitatie.

Lasate netratate, simptomele depresiei pot avea un impact negativ asupra activitatii zilnice, a relatiilor si a carierei.

Este foarte importanta diagnosticarea timpurie si tratarea acestei boli.

In cazuri severe, poate deveni fatala, existand numeroase cazuri de omucidere sau de sinucidere, produse din cauza acestei tulburari.

Pentru tratarea depresiei se recomanda atat un tratament medicamentos prescris de medicul psihiatru cat si psihoterapie individuala realizata de catre psiholog.

Psihoterapia este deosebit de importanta in recuperarea bolnavului depresiv, deoarece urmareste sa reduca influenta aspectelor derizorii ale vietii asupra acestuia.

Obiectivul final al psihoterapiei este modificarea tiparelor de gandire negativa si distorsionarea realitatii, care conduc la aparitia simptomelor depresive.

Psihoterapia ajuta la atenuare depresiei in multe cazuri, intalnirea cu un psiholog reprezinta cea mai eficienta metoda de identificare a problemelor cu care se confrunta pacientul si a necesitatii de urmare a unei terapii.

Educatia terapeutica a bolnavului cu depresie

Prin acceptarea existentei unei probleme medicale, pacientul face primul pas spre vindecare.

Persoanele depresive au mare nevoie de sustinere, intelegere si dragoste din partea familiei si a prietenilor.De aceea, in timpul recuperarii, este foarte importanta colaborarea medicului si a psihologului cu familia bolnavului.

Chiar daca are perioade de remisiune, depresia este o boala ce necesita un tratament foarte indelungat si o anumita conduita.Studiile au aratat ca majoritatea persoanelor care au suferit primul lor episor de depresie majora, au avut nevoie de cel putin sase luni de tratament pentru vindecare.

In contextul terapiei pe termen lung, specialistii subliniaza importanta controlului medical periodic, necesitate supravegherii bolnavului depresiv si evaluarea rezultatelor terapeutice.

Dupa cum spune si un binecunoscut proverb latin, un psihic stabil inseamna in primul rand un corp sanatos.

De aceea este foarte important sa incercam sa mentinem un echilibru permanent pe toate planurile, pentru ca orice exces dauneaza in timp.

Care sunt cele mai simple trucuri pentru a avea un psihic echilibrat?

 1. Mentinerea unei greutati corporale in limite normale;
 2. Evitarea consumului de alcool si tutun;
 3. Efectuarea de exercitii fizice de minim 2 ori pe saptamana;

  Activitatea fizica ajuta la crestera imunitatii, eliberaza hormonul fericirii si impiedica aparitia simptomelor depresiei;

 4. Socializarea cu prietenii, cu familia si o buna integrare in societate mentine psihicul sanatos, pe cand singuratatea favorizeaza aparitia depresiei;
 5. Adoptarea unei gandiri optimiste in privinta viitorului;
 6. Evitarea conflictelor si a persoanelor care nu au un aport emotional pozitiv;
 7. Monitorizarea starii de sanatate prin efectuarea unor controale medicale de rutina.