Meniu navigare

Psihiatrie

Psihiatria este o ramura a medicinei care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul si reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Psihiatria difera de psihologie prin faptul ca psihologia se ocupa cu studiul omului in toate ipostazele sale, atat ca individ sau ca grup, pe cand psihiatria se ocupa doar de omul cu probleme (emotionale,comportamentale,etc). Tulburarile psihice si bolile mintale influenteaza aproape toate aspectele vietii unui pacient, functiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realitatii, relatiile interumane, sexualitatea, munca si timpul liber. Asemenea tulburari sunt cauzate de tulburari de dezvoltare neuronala, dezechilibre ale creierului determinate de influente ereditare, in anumite contexe biologice si de mediu (interactiunea unor factori complexi, biologici, sociali si spirituali) care nu pot fi totdeauna pusi in evidenta cu siguranta. Sarcina psihiatriei este sa clarifice rolul acestor diversi factori si influenta lor asupra manifestarilor din cursul bolilor mintale.

Delimitarea manifestarilor psihice morbide de starea ,,normala” nu este usoara (deoarece fiecare boala psihica are un aspect individual si social, determinat de personalitatea si de experientele de viata subiective ale fiecarui pacient in parte) se realizeaza prin tehnici de examinare psihiatrica. In psihiatrie, principalele tehnici de examinare sunt observatia si interviul, deoarece simptomele psihice sunt manifestari anormale in planul trairilor afective, cognitiei si comportamentului. Tratamentul psihiatric efectiv este compus din doua parti: tratamentul medicamentos si psihoterapia (realizata de psiholog-care are formare intr-o forma de psihoterapie).

Diferenta dintre psihiatru si psiholog:

Psihiatrul este singurul care poate solicita teste medicale si poate prescrie medicamente. Specialistul in psihiatrie a absolvit facultatea de medicina dupa ani multi de studiu si patru ani de rezidentiat in psihiatrie.

Psihologul este absolvent al facultatii de psihologie are diverse formari pentru obtinerea atestatelor de libera practica (psiholog clinician,psihoterapeut). Formarea intr-o forma de psihoterapie dureaza patru ani, iar cursurile de perfectionare continua sunt obligatorii pentru a mentine dreptul de a practica in aceasta meserie.
Stransa colaborare dintre medicul psihiatru si psiholog duc la rezultate optime pentru pacientul care traverseaza perioade dificile din viata sau sufera de tulbuari mentale.

*In cadrul clinicii Alegria puteti beneficia de consultatii gratuite la psihiatrie pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.