Meniu navigare

Psihoterapie

Psihoterapie Bucuresti

Psihoterapia este o forma de tratament si ameliorare a problemelor de natura psihologica, utilizand metode de modificare a comportamentelor, reactiilor, emotiilor si gandurilor distructive, dezadaptative.

Are un caracter de interventie si are ca scop, diminuarea sau disparitia unor simptome, suferinte psihosociale si/sau psihosomatice.Un alt scop il prezinta modificarea atitudinilor ce perturba procesul de schimbare, incurajarea maturizarii, dezvoltarii si sanatatii persoanei aflate in tratament.

Procesul psihoterapeutic presupune interactiune, comunicare, si are la baza o relatia profesionala construita pe principii si tehnici terapeutice.

Psihoterapia este un spatiu sigur, confidential, in care se pot explora fortele constiente si inconstiente care motiveaza si determina comportamentele.

Cui se adreseaza psihoterapia ?

Tuturor persoanelor care se confrunta cu probleme legate de:

 • Depresie. Pierdere (doliu). Separare sau divort.
 • Sentimente de neajutorare, pesimism. Stima de sine scazuta, devalorizare.
 • Anxietate.Atacuri de panica.
 • Fobii simple sau specifice.
 • Furie excesiva sau iritabilitate. Probleme de relationare.
 • Perioade de schimbari si tranzitii. Dificultati in luarea deciziilor.
 • Retragere din viata sociala. Sentimente de vinovatie.
 • Insomnie sau alte dificultati legate de somn.
 • Probleme legate de viata sexuala.Probleme de comunicare in cuplu.
 • Tulburari alimentare, ale imaginii corporale.
 • Tulburari de stres posttraumatic(evenimente, situatii psihotarumatice din trecut sau prezent).
 • Dependenta de jocuri de noroc, de fumat. Abuz de substante (alcool, droguri)

Reprezinta forma de terapie in care intalnirile si sedinta terapeutica se desfasoara cu participarea unui grup de persoane.
Intalnirile se realizeaza saptamanal sub indrumarea unui specialist (psiholog cu formare in terapie de grup) , au o tema stabilita in prealabil (depresie, anxietate, divort, alcoolism, pierderea cuiva drag, singuratete, etc).

De ce sa participi la terapie de grup si nu la terapie individuala?

In primul rand pentru ca taxa este jumatate fata de sedinta individuala, oamenii aleg sa participe la terapia de grup pentru ca spera ca viata lor sa se imbunatateasca, ei vin cu speranta, iar terapia de grup ii ajuta sa mentina vie aceasta flacara si sa o faca sa cresca. Cum? In primul rand pentru ca au facut ceva pentru ei insisi, au avut curajul sa se inscrie la un grup terapeutic, in al doilea rand, intr-un grup terapeutic compus in general din oameni cu probleme similar, exista indivizi care fac fata unor situatii mai bine dacat ceilalti, iar exemplul lor este datator de speranta!
,,Daruind vei dobandi’’. Cei care intra in terapia de grup se simt demoralizati si simt ca nu au nimic valoros de daruit celorlalti, dar cand descopera ca pot fi de ajutor se simt revigorati si stima de sine la creste, oamenii se pot ajuta unii pe altii ascultandu-se, oferind confort si sustinere, incurajandu-se reciproc.

Apartanenta la grup-foarte multi oameni nu au prieteni. Participand la sedintele de grup vei simti ca apartii cuiva, te vei simti in siguranta si valoros, uneori se leaga prietenii durabile si sincere in urma participarii la terapia de grup.
Apartenenta la grup nu se refera numai la suportul si incurajarile celorlalti, ci si la feedback-ul onest pe care il primesti si in general la toate celelate aspect care contribuie la sentimental ca ,,celorlalti le pasa’’.

A spune ceea ce avem pe suflet ne face sa ne simtim mai liberi si mai apropiati de ceilalti!
In urma participarii la sedintele de grup vei constientiza ca viata nu are sens daca tu nu ii dai un sens, ca ai libertatea sa ii dai ce sens vrei si ca esti responsabil de alegerile pe care le faci si pe care ti le asumi!

Date recente sugereaza faptul ca 43% din cupluri divorteaza in primii ani de casatorie, iar probabilitatea de a esua si in cazul unei a doua casatorii fiind si mai mare. Principala problema datorita careia apar neintelegeri in cadrul unui cuplu sau al familiei o reprezinta deficienta in comunicare si tehnicile diferite de rezolvare a situatiilor dificile.
Exista dovezi stiintifice care sustin ca memebrii unei familii cu diferite probleme manifesta o varietate de patternuri disfunctionale, printre care exprimarea gandurilor si a emotiilor.
Exprimarea gandurilor si a emotiilor necesita constiinta de sine, un vocabular adecvat pentru descrierea experientelor, libertatea fata de factori inhibitori, precum teama de respingere de catre cel care asculta, si un grad de autocontrol (de ex.de a nu ceda impulsului de a riposta impotriva persoanei care te supara).

Rezolvarea eficienta a problemelor include abilitatea de a define in mod clar caracteristicile unei problem, generarea de solutii alternative, colaborarea cu alti membrii din familie in evaluarea avantajelor si dezavantajelor fiecarei solutii, punerea de acord pentru cea mai buna rezolvare si conceperea unui plan specific pentru implementarea ei.
Astfel, o rezolvare eficienta a problemelor in familie si in cuplu necesita atat tehnici bune cat si bunavointa!
Deficientele in comunicare si rezolvarea de probleme pot fi rezultatul unor diferite procese ,,mosteniri’’ de invatare dezadaptative in timpul socializarii in familie, deficiente in functionarea cognitiva, forme de psihopatologie cum ar fi depresia si experientele traumatizante din trecut , care au lasat urme adanci, facand partenerul/partenera vulnerabil/a la raspunsuri disruptive cognitive, emotionale si comportamentale (de ex.furie,atacuri de panica), in timpul interactiunii cu partenerii de cuplu.

Cand sa aplelam la terapia de cuplu?
Atunci cand exista o suferinta cat de mica, in momentul in care apar certuri, neintelegeri, lipsa de comunicare, probleme sexuale, infidelitate, divergente cauzate de cresterea si educarea copiilor, etc.
Se recomanda ca terapia de cuplu sa fie insotita si de sedinte individuale de terapie mai ales in cazurile de violenta domenstica, infidelitate, dependente.
Scopul unei terapii nu este de a salva cuplul cu orice pret. Paradoxul este ca o terapie de cuplu reusita poate insemna deopotriva restabilirea echilibrului intr-o relatie, insa poate insemna si separarea, acceptata si constientizata de ambii parteneri ca solutie de continuare a vietii fiecaruia.

Psihoterapia reprezinta o varietate de tehnici si metode folosite pentru a ajuta copiii si adolescentii care se confrunta cu dificultati cu privire la emotii sau comportamente. Exista mai multe tipuri de psihoterapie, fiecare se bazeaza pe comunicare, ca instrument de baza, pentru a aduce o schimbare in sentimentele si comportamentele unei persoane. Psihoterapia poate fi individuala implica un singur copil sau un grup de copii.La copii si adolescenti, jocul, desenul, creatiile si desigur vorbirea, sunt modalitati importante de a impartasi sentimentele si de a rezolva problemele.
Psihoterapia poate viza si metode de crestere a copiilor (cursuri de parentig).

Cand apelam la serviciile unui psihoterapeut pentru copii?

Atunci cand observam stari de anxietate, panica si ingrijorari excesive;
Cand comunicarea cu parintii, colegii sau profesorii este tensionata si conflictuala;
Cand exista comportament hiperactiv, agitatie si incapacitatea de a duce la bun sfarsit sarcinile propuse (ex. nu se concentreaza la scoala, nu sta linistit in banca, temele nu sunt realizate);

-idei de suicid,amenintari ca se raneste;
-scaderea accentuata a performantelor scolare;
-comportament de opozitie fata de regulile stabilite in cadrul familiei;
-stari de tristate si cosmaruri persistente;
-ticuri , rosul unghiilor,comportamente repetitive,stereotipii;
-dificultati de verbalizare si exprimare;
-consumul de alcool si droguri;
-modificarea somnului si/sau a obiceiurilor alimentare;
-stari de furie,dificultati de relationare;

Terapia Imago a fost dezvoltata in 1980 in Dallas, Texas de catre Dr.Harville Hendrix fondator al Samaritan Center of Relationship Therapy, Imago inseamna ,,imaginea interna inconstienta a sexului opus sau ceea ce cauti la partenerul de cuplu fara sa iti dai seama de asta’’.
In cadrul Imago – ,,imagine’’, termenul este vazut drept imaginea unica a iubirii familiare pe care fiecare dintre noi o dezvolta inca de la venirea pe acesta lume, se refera la o imagine sau la un tipar al iubirii familiar invatate in cadrul relatiei cu parintii.
Terapia Imago ne ajuta sa intelegem cine suntem si cum am ajuns sa fim in felul acesta.
Terapia Imago ne ajuta sa descoperim de cine suntem atrasi si cum ne afecteza asta relatia.
Imago recunoaste ca o casnicie functioneaza bine atunci cand ambii parteneri sunt egali si vocea fiecaruia – inclusiv frustrarile pe care le experimenteaza fiecare sunt complet cu respect si cu empatie ascultate si intelese.
Terapia Imago aduce problemele trecutului in mod eficient in present,oferind pesoanei in cauza o noua experienta vis a vis de problem ape care o are, in care partenerul joaca acum un rol pozitiv de vindicator al ranilor din trecut.
Imago vede conflictul ca si crestere care incearca sa se intample.
Relatiile de cuplu sunt cele mai bune surse de vindecare si acesta este scopul psihologic al casniciilor.
Terapia Imago promoveaza ideea ca relatia cu partenerul poate devein un spatiu sacru si sigur daca stim cum sa construim acest spatiu, astfel vom deveni indivizi ,,mai intregi si mai sanatosi’’.