Meniu navigare

Psihoterapie de cuplu

Date recente sugereaza faptul ca 43% din cupluri divorteaza in primii ani de casatorie, iar probabilitatea de a esua si in cazul unei a doua casatorii fiind si mai mare. Principala problema datorita careia apar neintelegeri in cadrul unui cuplu sau al familiei o reprezinta deficienta in comunicare si tehnicile diferite de rezolvare a situatiilor dificile.
Exista dovezi stiintifice care sustin ca memebrii unei familii cu diferite probleme manifesta o varietate de patternuri disfunctionale, printre care exprimarea gandurilor si a emotiilor.
Exprimarea gandurilor si a emotiilor necesita constiinta de sine, un vocabular adecvat pentru descrierea experientelor, libertatea fata de factori inhibitori, precum teama de respingere de catre cel care asculta, si un grad de autocontrol (de ex.de a nu ceda impulsului de a riposta impotriva persoanei care te supara).

Rezolvarea eficienta a problemelor include abilitatea de a define in mod clar caracteristicile unei problem, generarea de solutii alternative, colaborarea cu alti membrii din familie in evaluarea avantajelor si dezavantajelor fiecarei solutii, punerea de acord pentru cea mai buna rezolvare si conceperea unui plan specific pentru implementarea ei.
Astfel, o rezolvare eficienta a problemelor in familie si in cuplu necesita atat tehnici bune cat si bunavointa!
Deficientele in comunicare si rezolvarea de probleme pot fi rezultatul unor diferite procese ,,mosteniri’’ de invatare dezadaptative in timpul socializarii in familie, deficiente in functionarea cognitiva, forme de psihopatologie cum ar fi depresia si experientele traumatizante din trecut , care au lasat urme adanci, facand partenerul/partenera vulnerabil/a la raspunsuri disruptive cognitive, emotionale si comportamentale (de ex.furie, atacuri de panica), in timpul interactiunii cu partenerii de cuplu.

Cand sa aplelam la terapia de cuplu?

Atunci cand exista o suferinta cat de mica, in momentul in care apar certuri, neintelegeri, lipsa de comunicare, probleme sexuale, infidelitate, divergente cauzate de cresterea si educarea copiilor, etc.
Se recomanda ca terapia de cuplu sa fie insotita si de sedinte individuale de terapie mai ales in cazurile de violenta domenstica, infidelitate, dependente.
Scopul unei terapii nu este de a salva cuplul cu orice pret. Paradoxul este ca o terapie de cuplu reusita poate insemna deopotriva restabilirea echilibrului intr-o relatie, insa poate insemna si separarea, acceptata si constientizata de ambii parteneri ca solutie de continuare a vietii fiecaruia.