Meniu navigare

Psihoterapie online

S-a arătat că psihoterapia cognitiv-comportamentală administrată online reduce simptomele depresive (Donker T.et. al. 2013), putând fi utilizată şi în combinaţie cu terapia faţă în faţă pentru reducerea simptomelor depresive şi anxioase (Høifødt RS et. al. 2013) sau ca pre-tratament pentru fobii (Robin N Kok et. al. 2012), dar şi pentru tulburări de anxietate şi tulburări afective (Gerhard Andersson & Nickolai Titov, 2014)

Un client care face terapie mediată de calculator poate primi suport, indiferent de disponibilitatea terapeutului.

Calculatorul poate oferi informaţii, fişe cu care se poate lucra dar şi o legătură cu un psiholog. Se poate comunica atât sincron, în acelaşi timp, cât şi asincron prin mesaje.

Psihoterapia online este necesară în unele cazuri

Atunci când un client se mută în altă ţară sau în alt oraş de exemplu, când face o călătorie şi are nevoie de suport, sau pentru cei care trăiesc în oraşe sau regiuni unde nu au acces la servicii psihologice.
Recent am folosit cu succes psihoterapia online pentru români plecați în Anglia, Statele Unite, Franţa, Spania, Irlanda, Elveția, Germania, Italia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Grecia, Polonia. Sau persoane din regiuni ale țării unde nu aveau acces la psihoterapie

Lipsa de incredere in sine-timiditatea, stresul, anxietatea, atacurile de panica, depresia, fobiile (agorafobie, claustrofobie etc), dependentele (de substante, de persoane etc.), insomnia, starile de nervozitate si furie, problemele specifice adolescentei, probleme de comunicare (in cuplu, in familie, la serviciu)pot fi tratate prin psihoterapie. Iar pentru asta nici macar nu mai este nevoie sa te deplasezi pana la un cabinet.

Daca te confrunti cu vreuna dintre problemele pe care le-am mentionat mai sus, acum ai posibilitatea sa le rezolvi pur si simplu de acasa( sau chiar din biroul tau). Nu ai nevoie decat de un calculator conectat la internet, pe care probabil ca il ai deja de vreme ce citesti aceste randuri, de programul Skype instalat pe calculatorul tau si de o pereche de casti cu microfon pe care le gasesti in comert la preturi accesibile.

Durata unei sedinte de psihoterapie on-line este de 50 de minute. Dupa prima sedinta, vom sti care este numarul de sedinte de care ai nevoie pentru a rezolva total problema pe care o ai.
Cea mai noua forma de psihoterapie sau dezvoltare personala online este sub forma unui program (aplicatie online) ce cuprinde intregul proces psihoterapeutic, asa cum se intampla si in cabinet.
Psihoterapia online nu poate inlocui în totalitate terapia faţă în faţă
Terapia administrată prin internet are totuşi o serie de limite şi dezavantaje.Cunoştinţele despre eficienţă şi eficacitate sunt limitate.
Validitatea diagnosticului online e scăzută, fiind nevoie de întâlniri cu terapeutul.
Nu poate fi utilizată pentru tulburări mai severe.
Dacă ai posibilitatea să mergi la un cabinet este mai bine să mergi acolo, chiar dacă poate fi mai comod de acasă. Dar dacă nu ai această posibilitate, psihoterapia online poate fi foarte utilă.