Autismul
iunie 27, 2018
Terapia Sandplay (terapia cu nisip)
iunie 11, 2019

Ce este Sindromul ASPERGER?

Sindromul ASPERGER (cunoscut și sub forma de Autism Înalt Functional) este o tulburare comportamentala din spectrul autistic și se caracterizeaza, în principal, prin intarzieri în dezvoltarea abilitatilor de comunicare si a limbajului, precum și în exprimarea emotiilor.

Cauze

Sindromul ASPERGER apare încă din copilărie și afecteaza mai mulți băieți decât fete. Cauza aparitiei este încă necunoscuta, însă tinde să fie genetica.

Cum se manifesta?

Copilul cu sindrum ASPERGER poate avea simptome variate ca și intensitate, de la ușoare pana la severe, și se pot manifesta câteva sau mai multe dintre acestea. Datorita varietatii largi a simptomatologiei, nu exista doi copii cu sindrom Asperger care sa se manifeste la fel.
Cele mai multe cazuri de sindrom Asperger sunt identificate atunci cand copilul este de varsta scolara sau chiar mai mare. Studiile au aratat o varstă medie la diagnosticare de 11 ani. Cateva dintre simptome care pot fi prezente sunt:
-lipsa de interes în a-si face prieteni, de a socializa;
-lipsa de constientizare sociala;
-dificultatea de a-si face prietenii și de a le menține;
-incapacitatea de a deduce emotiile, sentimentele sau gândurile altor persoane;
-evitarea contactului vizual sau, din contra, privirea insistenta;
-neintelegerea gesturilor și utilizarea lor;
-sensibilitate deosebita la anumite zgomote, atingeri, mirosuri, gusturi, stimuli vizuali (pot prefera haine moi, anumite mancaruri, pot fi deranjați de sunete și lumini pe care altcineva nu pare ca le aude sau vede);
-manifestarea comportamentelor repetitive;
-preocuparea doar de unul sau cateva lucruri despre care stie foarte multe; multi copii cu sindromul Asperger par a fi interesati excesiv de activitati neobisnuite, precum rezolvarea de puzzle-uri, proiectarea de case, desenarea unor scene extrem de detaliate sau pot fi pasionati de astronomie;

Este important să ne amintim că persoana cu sindrom Asperger percepe lumea foarte diferit. De aceea, multe comportamente care par ciudate sau neobişnuite sunt cauzate de acele diferenţe neurologice şi nu sunt rezultatul nepoliteţii intenţionate sau a proastei purtări.
În cazul marii majoritati a copiilor cu sindrom ASPERGER, rezultatele scolare sunt relativ bune și nu se deosebesc cu mult fata de cele ale copiilor fără astfel de probleme; însă acest sindrom afecteaza în principal capacitatea copiilor de a dezvolta relații sociale și, în timp, poate sa conduca la manifestarea altor probleme, cum ar fi comportamentul opozant, ADHD, depresie sau comportamente obsesiv-compulsive.
În cazul limbajului, nu exista o intarziere semnificativa în dezvoltarea lui, ci o modalitate diferita de folosire a acestuia. Un copil poate avea un vocabular foarte bine dezvoltat, dar poate sa nu înțeleagă cu adevărat nuantele limbii și sa aibă dificultati în perceperea reala a sensurilor acesteia.
În interacțiunea sociala, multe persoane cu sindrom ASPERGER evita privirile fixe și pot chiar sa întoarcă capul în partea opusa atunci când saluta pe cineva. Ei își doresc interacțiune cu alții, însă au dificultati în a ști cum trebuie sa procedeze.
Investigatii
Stabilirea diagnosticului se realizeaza cel mai bine prin culegerea de informații de la părinți, medici, profesori și alte persoane implicate în supravegherea și ingrijirea copilului, fiindcă aceștia sunt cei care cunosc cel mai bine comportamentul lui.
Pasii de urmărit ar fi:
-consultarea medicului psihiatru – pentru stabilirea unui diagnostic;
-realizarea unei evaluari psihologice pentru confirmarea diagnosticului;
-urmarea unui tratament pentru sindromul ASPERGER, care poate consta în psihoterapie sau/si logopedie.

Dacă copilul dumneavoastră se confrunta cu probleme ce se potrivesc cu cele explicate mai sus, apelati cu încredere la un specialist în probleme de sanatate mentală (psiholog, psihiatru), pentru ca acesta sa va spună cu certitudine dacă copilul dvs are sau nu o problemă și ce trebuie sa faceți pentru a-l ajuta sa o depaseasca.

În Clinica Alegria, puteți avea parte de o consultatie gratuita la medicul psihiatru (în baza unui bilet de trimitere) și de o evaluare la un psiholog din echipa noastră, care va stabili un plan de terapie adecvat.