Viața de familie a devenit stresantă și acest lucru a produs o ruptură între membrii familiei tale? Ei bine, cu toții știm că viața de familie poate avea și părți mai puțin plăcute, însă este esențial să știi cum să le gestionezi și să menții pacea și liniștea în mijlocul familiei.

Ți-ar plăcea să ai timp pe care să îl petreci alături de copiii tăi? Ai vrea să ai câteva momente împreună cu soțul tău și să vă bucurați de cei mici? Aceste lucruri sunt posibile, dacă înveți câteva „trucuri” aplicabile în viața de zi cu zi. Însă, există și posibilitatea să te simți copleșit/ă de toate responsabilitățile pe care le presupune o familie. Poți simți uneori că nu mai faci față și familia ta nu e atât de fericită pe cât îți dorești tu. Toate acestea au o rezolvare. Un psihoterapeut specializat în terapia de familie te poate ajuta să te liniștești și să descoperi cum să ai parte de familia pe care ți-o dorești. Psihoterapia te va face să vezi care sunt problemele și îți va oferi soluții pentru ca tu și cei dragi să vă bucurați de momentele petrecute împreună.

Nu trebuie să găsești activități total noi și surprinzătoare pentru un timp de calitate alături de familia ta. Studiile sugerează că timpul liber petrecut acasă, făcând activități obișnuite, poate fi o cale mai bună spre fericire. În continuare, îți recomandăm activități simple pe care le poți face împreună cu cei dragi, care vor contribui semnificativ la fericirea și bunăstarea familiei.

  1. Iubiți-vă, jucați-vă, mâncați împreună

Acestea sunt metode ușor de realizat prin care puteți reface legătura și care va crea o dinamica pozitivă în familia voastră.

Fiți părinții aceia „cool”. Crearea unui spațiu primitor și relaxant pentru copiii voștri și prietenii lor este unul dintre cele mai inteligente lucruri pe care le puteți face. Atunci când copiii simt că pot fi ei înșiși în propria casă, se simt mult mai apropiați de părinți. Oferă-le posibilitatea să-și invite prietenii acasă, pregătește-le gustările preferate și adu-le jocurile care ii distrează. În acest fel, copiii vor simți că le ești alături și te vor percepe ca pe cineva din „gașca” lor, iar următoarea dată când petreceți timpul împreună vor fi mai deschiși și mai comunicativi.

Faceți mesele în familie mai distractive. Studiile arată că luarea mesei împreună poate spori rezultatele copiilor, reduce șansele de tulburări de alimentație și scade rata de depresie. Nu este recomandat ca mesele să fie serioase și nimeni să nu scoată un sunet. Momentele simple și pline de umor sunt ceea ce copiii îți amintesc când sunt adulți. Cum să transformi o masă dintr-una banală, într-una plină de amuzament? Ei bine, este foarte simplu! Faceți o zi „anapoda”, în care la micul dejun să serviți cina, iar la cină micul dejun. Uitați-vă sâmbăta dimineața la desene animate sau la un film de familie, în timp ce mâncați micul dejun împreună. Acestea sunt lucruri simple, dar care vă vor aduce mai aproape unul de celălalt.

Stați acasă, stați împreună. Așa cum am precizat anterior, timpul petrecut acasă cu familia poate fi mai eficient decât alte activități realizate în exterior sau locuri noi. Astfel, poți alege o seară în care să stați cu toții și să vă povestiți întâmplările din săptămână sau puteți citi împreună cu cei mici ori să vizionați filmul preferat al fiecăruia în câte o seară. Atât voi, ca părinți, cât și copiii veți simți o legătură puternică între voi, creată de confortul de a fi împreună.

Creați (și mențineți) limite. În ciuda aparențelor, familiile sunt mai fericite, atunci când există reguli și limite bine stabilite. Fiecare trebuie să cunoască regulile casei și, totodată, și limitele. Scott Haltzman, autorul „The Secrets of Hapy Families”, afirmă „Copiii vă pot spune că vor să fie liberi, dar ideea este de fapt înspăimântătoare pentru ei.” Copiii trebuie să știe că acasă au un loc unde vor găsi înțelegere și sprijin, nu haos și libertate absolută.

Creați zile speciale ale familiei. Transformarea unor zile obișnuite în evenimente speciale, vă va aduce un strop de emoție și vă va scoate din rutină. Fie că vorbim de o zi de filme, o zi în care vă schimbați rolurile sau o seară de dans, acestea pot deveni tradiții pe care să le păstrați o viață întreagă și care vă vor aduce împreună de fiecare dată.

  1. Opriți certurile legate de bani

Chiar dacă de multe ori, părinții consideră că certurile legate de bani sunt o problemă de cuplu, de fapt aceste sunt o problemă de familie.

Fără secrete. Când vine vorba de finanțe, aplicați „regula celor 3 D” – discută, dezvăluie, decide. Majoritatea consideră că este greșit să implici copiii în discuțiile financiare. Fals! Copiii trebuie să știe planurile voastre de viitor, de exemplu economii pentru o nouă casă sau o vacanță împreună. Ei vor înțelege astfel situația și vor fi mai implicați și dornici să ajute. Discutați împreună despre obiceiurile financiare și metodele prin care puteți economisi bani pentru dorințele fiecăruia. Oferiți-i fiecărui membru posibilitatea să își exprime nevoile și găsiți împreună o soluție de a le satisface, eliminând în acest fel secretele ascunzișurile.

Transformați totul într-un joc. Certurile legate de bani nu afectează doar partenerii de cuplu, ci și copiii. Acest lucru destabilizează liniștea familiei. Așadar, puteți transforma bugetul familiei în ceva distractiv pentru toți membrii. Împărțiți banii astfel încât fiecare să aibă o sumă proprie pe care să o gestioneze. Astfel, copiii vor învăța cum să își gestioneze singuri banii, iar voi, părinții vă veți simți bine, pentru că fiecare va avea și un buget individual.

De multe ori banii sunt cauza principală a eșecului în familie sau în relație. Dacă problemele se agravează, este recomandat să apelați la ajutorul unui psihoterapeut, pentru a rezolva problemele și a avea o familie fericită.

  1. Comunicați eficient

După cum bine știm cheia unei relații fericite, indiferent de tipul relației, este comunicarea. Atât voi, în calitate de parteneri de viață, cât și voi, în calitate părinți, trebuie să comunicați. În plus, este esențial să îi învățați pe copii importanța comunicării. Găsiți momente și metode potrivite pentru a comunica unii cu ceilalți.

„Șervețelul vorbitor”. În timpul mesei, folosiți un șervețel colorat, pe care îl plimbați în jurul mesei. Când ajunge în dreptul unui membru al familiei, acesta și doar acesta își va spune problemele sau bucuriile și va împărtăși ceea ce dorește cu restul familiei.

Puneți-vă la curent cu starea fiecărui membru. Problemele de cuplu pleacă de multe ori de la lipsa comunicării. Problemele dintre părinți și copii încep de la aceiași problemă. Așadar, este important să nu lăsați situația să degenereze. Găsiți momente potrivite și un context confortabil care să faciliteze o bună comunicare și o deschidere din partea partenerului de discuție. Dacă simți că s-a ajuns într-un punct în care comunicarea lipsește și nu știi cum să gestionezi situația, te invit la ședințe de psihoterapie online sau fizic, unde vom descoperi cum poți îmbunătăți acest aspect atât de important pentru o familie fericită.

  1. Încercați lucruri noi împreună

Experiențele noi îi aduc pe oameni împreună. Deci, poți reuni familia, găsind noi aventuri de trăit împreună. Membrii familiei tale se vor simți mai relaxați și mai veseli și legătura dintre voi se va întări, cu siguranță.

Porniți într-o aventură. O vacanță schimbă modul tradițional de a face lucrurile. De fapt, a fin într-un loc nou crește dopamina (substanță chimică care crește starea de bine) în creier, ceea ce ajută la apropierea membrilor familiei. Vacanța nu trebuie să fie una costisitoare sau în locuri îndepărtate. Puteți face o excursie undeva aproape de oraș, puteți vizita o fermă sau merge la un picnic în parc. Este vorba de timpul petrecut împreună, care vă aduce mai aproape unul de celălalt.

Trăiți experiențe noi. Experiențele creează amintiri. Găsiți locuri noi de vizitat, restaurante noi de încercat sau descoperiți orașul într-un tur cu bicicleta. Sunt câteva metode prin care vă puteți apropia de copiii voștri, dar și voi, partenerii, între voi.

 

Atât copiii, cât și adulții, nu au nevoie de lucruri mărețe pentru a se simți bine. E nevoie de iubire, liniște și armonie, ca familia să funcționeze așa cum trebuie. Nu trebuie să ai o anumită situație financiară pentru a-ți face familia fericită. Pentru majoritatea familiilor, timpul de calitate petrecut împreună, înseamnă mesele împreună, jocurile, activități în jurul casei, filmele vizionate împreună sau ascultatul problemelor fiecăruia și asigurarea că sunteți unii alături de ceilalți. La sfârșitul zilei, ceea ce contează este că toți suntem ființe sociale, care dorim un sentiment de apartenență și iubire.

Dacă totuși simți că familia ta nu este atât de unită și fericită pe cât îți dorești și nu știi cum să întărești legătura dintre voi, nu te impacienta. Este unu lucru care se întâmplă des și este normal. E nevoie doar să conștientizezi și să ceri ajutorul unui specialist. Ședințele de psihoterapie sunt un real ajutor în problemele familiale. Psihoterapeuții de la Clinica Alegria sunt specializați în terapie de familie și sunt gata să te asculte și să îți ofere soluții pentru ca tu să ai o familie sănătoasă și fericită.

Poți face o programare aici. Te așteptăm!

 

Sursa imagine: Freepik