Meniu navigare

Terapie ABA pentru copii cu tulburare de spectru autist

Ce este terapia ABA?

Analiza aplicată a comportamentului –ABA– este știința comportamentului uman.

Este un proces de aplicare sistematică a intervențiilor bazate pe principiile învățării, cu scopul dezvoltării unor comportamente noi și a imbunătățirii comportamentelor de adaptare la mediu.

Pornind de la analiza atentă a fiecărui comportament, terapeuții aleg cea mai eficientă metodă prin care să predea o abilitate nouă sau să modeleze un comportament inadecvat.

De ce este bine sa intervenim de la varsta cat mai mica in autism?

In majoritatea cazurilor de autism, legaturile si traseele neuronale dezvoltate tind sa fie foarte fixe, ducand la comportamente stereotipe si de autostimulare. Astfel, cu cat trece mai mult timp, aceste trasee devin mai rigide si mai greu de modificat.

Cu alte cuvinte, odata cu cresterea copilului, schimbarea comportamentului devine mai dificila. Sansele de recuperare nu dispar in totalitate, insa este nevoie de efort mult mai mare chiar si pentru reusite mici.

Prin interventia timpurie in terapia ABA se pune accent pe modelarea comportamentului copilului in conditii structurate.

De ce sa alegi Clinica Alegria pentru terapia ABA?

Echipa noastra de specialisti este formata din medic psihiatru,psiholog clinician si terapeut.

Permanenta colaborare intre acestia si parinti vor contribui la evaluarea copilului si la planul individualizat de interventie. Terapeutii nostrii sunt la baza psihologi clinicieni cu formari acreditate in RBT, logopedie, BCBA, astfel incat procesul de recuperare nu consta strict doar in terapie ABA, ci si in alte forme de recuperare psihologica recunoscute la nivel international.

  • Primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru inceput este sa faci o programare la medicul de psihiatrie pediatrica-consult realizat in baza biletului de trimitere obtinut de la medicul de familie.
  • Apoi urmeaza evaluarea psihologica realizata de psihologul clinician cu teste standardizate:

ASRS– sunt scale construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.

ABAS– Oferă o evaluare a abilitatilor adaptative ale persoanelor (acele abilităţi practice de zi cu zi care sunt necesare pentru ca persoana să funcţioneze şi să corespundă cerinţelor mediului înconjurător, incluzând aici şi capacitatea de a avea grijă efectiv de propria persoană în mod independent, dar şi interacţiunea cu alţi oameni). Acest instrument are o arie largă de utilitate, aplicându-se de la nou-născuți și până la vârsta de 89 de ani.

DENVER– Instrument consacrat în detectarea potențialelor probleme de dezvoltare ale copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani. Poate fi aplicat pentru identificarea si monitorizarea problemelor cognitive si comportamentale la prescolari.

BASC2– reprezinta un sistem multidimensional si multimetodic, utilizat in evaluarea comportamentului si a perceptiei de sine, pentru copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 2 si 25 de ani.

CONNERS-3– continua traditia unei evaluari centrate și amanuntite pe ADHD și pe problemele din tulburarile relationale care apar în randul copiilor si tinerilor. Este o evaluare multi-perspectiva (parinte, cadru didactic și autoevaluare) a copiilor și adolescentilor cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, care ia în considerare mediul familial, scolar si social.

WISC IV– Scala de inteligenta Weschsler pentru copii -editia a patra este un instrument clinic ce evalueaza abilitatea cognitiva a copiilor cu varste cuprinse intre 6 ani și 16 ani si 11 luni. Scala WISC IV ofera scoruri compozite care reprezinta functionarea intelectuala in domenii cognitive specifice ( ex. Indicele de intelegere verbala, Indicele rationamentului perceptiv, Indicele memoriei de lucru si Indicele vitezei de procesare).

  •  Dupa ce se realizeaza evaluarea psihologica se recomanda planul de terapie care va fi discutat si prezentat si parintilor.
  • In fiecare luna fiecare parinte va primi planul de terapie iar dupa un numar de sedinte in functie de evolutia copilului si nivelul de abilitati va participa  la grupurile de socializare alaturi de alti copii.
  • Dupa insusirea primelor programe de terapie copilul va incepe si terapia logopedica alaturi de alt psiholog clinician care are formare in logopedie pentru copii cu tulburari de dezvoltare.Acesta realizeaza evaluarea logopedica si planul de logopedie.

Parintii care ne cer ajutorul nu trebuie sa uite ca echipa este completa doar alaturi de ei, familia fiind cel mai important sprijin in tratamentul copilului cu autism.

Veti fi indrumati in permanenta de catre echipa noastra de specialisti si veti beneficia de sedinte cu parintii pentru a primi informatii utile cu privire la modul de abordare al anumitor comportamente prezente la copii  pe care nu le puteti gestiona singuri, deasemenea parintii pot opta pentru sedinte de psihoterapie individuala sau de grup care au scop principal cresterea calitatii vietii,sustinere emotionala,depasirea momentelor dificile.

Beneficiati de sedinte de terapie decontate de Casa de Asigurari de Sanatate in limita locurilor disponibile.