Meniu navigare

Terapie cu nisip SANDPLAY

Terapia SANDPLAY (jocul cu nisip)

Jocul cu nisip a fost introdus in practica psihologica cu scopul expres de a facilita procesul de vindecare si dezvoltare

Ce este Sandplay Therapy?

Este o metoda terapeutica care face parte din grupa abordarilor psihologice de profunzime. Aceasta terapie a fost dezvoltata de psihoterapeuta Dora M. Kalff si are la baza psihologia junghiana. Pentru ca terapia prin jocul cu nisip lucreaza la nivel simbolic, permite sa acceseze aspecte subconstiente-inconstiente. Imaginea din cutie si jocul captureaza elementele esentiale ale peisajului interior, aducand la surafata ceea ce necesita atentie si vindecare in prezent.

Cui se adreseaza?

Poate fi utilizata atat cu copii, cat si cu adulti. Este o metoda care permite copilului sa acceada la sens, iar acest acces se deruleaza sub forma unui proces ce presupune o reorganizare treptata, delicata, a lumii interioare si a dialogului cu lumea exterioara.
Jocul cu nisip potenteaza constiinta de sine si ofera adultilor oportunitatea de a lucra in profunzime acele zone ale vietii lor rezistente la transformare.
Faciliteaza un mediu de comunicare pentru clientii cu posibilitati de comunicare insuficiente sau blocate.

Cum se desfasoara Sandplay Therapy?

In terapia sandplay se folosesc o ladita cu nisip si o colectie de miniaturi. Clientul aseaza in ladita, in prezenta analistului care insoteste din punct de vedere terapeutic, figurine care il vor ajuta sa exprime sentimentele si experientele interne confuze. Principiul jocului permitand, printr-o remodelare exterioara continua, si o remodelare interioara. Pacientul se joaca pe sine in cutia cu nisip, configurand emotiile in mod vizibil, dand astfel ocazia potentialului natural de vindecare sa se manifeste. Cand si-a terminat creatia, clientul poate face comentarii, asociatii, poate evoca amintiri de la imaginea creata in nisip, astfel incat complexitatea lumii interioare sa poata fi integrata psihic. Vindecarea presupune accesul la acele aspecte ale vietii care necesita atentie in prezent si solicita o noua perspectiva. Ascultand si privind, terapeutul insoteste cu empatie si intelegere procesul de restructurare al clientului, instrumentul acestei reorganizari, simbolizarea capatand un sens.

Terapia cu nisip poate fi aplicata pentru persoanele care sufera de:

  • depresie
  • anxietate
  • situatii de viata traumatizante (divort, decesul cuiva din familie, violenta, abuz sexual, sindroame post-traumatice)
  • tulburari psiho-somatice
  • dificultati de adaptare
*Sedinta de terapie Sandplay dureaza 50 de minute. Pentru costuri, va rugam accesati lista de preturi.

TERAPIA  SANDPLAY  IN  INTERACTIUNEA  CU  COPIII

“Reprezentarea continuturilor psihice inseamna deja schimbarea lor.”

Copiilor mici le lipseste capacitatea de a-si exprima verbal trairile si nu pot inca pastra in memorie serii intregi de imagini interconectate. Daca violenta si pericolul patrund in universul lor, ei il umplu imediat in intregime deoarece nu exista inca nici o granita, nici un punct de sprijin cu ajutorul carora aceste evenimente sa fie gestionate. Personalitatea va continua sa se dezvolte in ciuda traumei neprocesate, in jurul acesteia, trauma care nu va putea fi gandita sau simbolizata, afectand astfel personalitatea.

Sandplay-ul se serveste de joc, comportament pe care copii il folosesc in mod spontan in momentele de dificultate, insecuritate sau frica, cat si la intalnirea cu stimuli exterior noi. El reprezinta, de fiecare data, si un proces de asimilare la nivel mental, cu ajutorul caruia emotiile pot fi transformate in procese cognitive, in intelegere.

Jocul se afla la limita dintre realitate si imaginatie, ceea ce Donald Winnicott numeste spatiu tranzitional. Substanta psihica este modelabila in interiorul acestei zone speciale fiind capabila sa-si regleze functionarea in momentele de dezorganizare. Jocul produce cu usurinta schimbari care servesc dezvoltarii psihologice si diferentierii emotionale. Experientele negative sunt rejucate de cate ori este nevoie pentru a le slabi incarcatura emotionala. In lumea jocului noi starategii de comportament sunt prelucrate si repetate pana la realizarea unei adaptari mai bune la lumea exterioara.

Daca dezvoltarea psihologica a copiilor este amenintata de circumstante adverse, temele jocului se vor axa pe conflictele inconstiente sau constiente. Daca ajutorul intarzie sa apara reprezentarile devin tot mai dramatice si haotice. In cazul in care dezvoltarea psihologica a copilului nu poate continua, jocul se va desfasura in limite din ce in ce mai restranse, varietatea va scadea din ce in ce mai mult, in timp ce repetitiile vor creste la numar pana cand va mai ramane doar dezinteresul, iar jocul va inceta cu totul. Este posibil ca in astfel de cazuri copilul sa nu faca altceva decat sa distruga obiecte iar acest comportament poate pune intr-un pericol serios stabilitatea psihica a copilului, daca este lasat sa continue prea mult timp. Copiii inceteaza sa mai fie ei insisi in momentul in care nu se mai pot juca, de cand isi pierd modul personal de a experimenta lumea.

Terapia sandplay ofera spatiul necesar experimentarii, iar copilul va incepe imediat sa testeze posibilitati de recuperare a ceea ce a fost pierdut. In acest caz, de cele mai multe ori, in joc incep sa apara simboluri ale stadiului de dezvoltare care a fost ratat. Astfel dezvoltarea personala a copilului este eliberata de blocaj.

GRUP

Sandplay-ul, care are loc intr-un spatiu liber si protejat, in prezenta terapeutului, este diferit de simplul joc liber al copiilor si are un efect mult mai profund decat acesta. In interiorul acestei forme de apropiere individului i se permite sa se simta protejat si sprijinit de prezenta celorlalti, in timp ce se poate purta ca si cum ar fi de unul singur, cu conditia de a le permite si celorlalti sa beneficieze de acelasi sentiment. Creierul uman este echipat pentru si dependent de contactul cu alte finite umane, echilibrul nostru psihofizic depinzand de cat si cum interactionam cu cei din jurul nostru.

TERAPIA SANDPLAY IN TRATAREA DEPRESIEI

“In acel timp, din nou stapanit…” Rane Char

Numai in momentul in care timpul a fost stapanit din nou, adica o data ce timpul perceput subiectiv a inceput din nou sa curga, persoanei afectate ii revine capacitatea de relationare, interesul pentru mediu.
Clientul sta la inceputul sedintei in fata cutiei cu nisip si nu stie ce vrea sa faca. Persoanele deprimate care vin in terapie sunt crispate, fara vlaga si energie, apoi deodata incep sa-si miste mainile in nisip. Miscarile curgatoare ale mainilor in nisip arata ca energia incepe sa curga iar cand crisparea inceteaza se poate intampla ca formele aparute in nisip sa determine infiriparea unei asocieri sau sa evoce imagini interioare pe care apoi sa le reprezinte in nisip. Aceasta emotie creatoare resimtita in timp ce se desfasoara activitatea creatoare determina transformarea. Nisipul tinut in pumni ofera sentimentul controlului asupra propriei vieti si dorinta de a-i da o forma, o directie.

Forta de imaginatie si relatia senzoriala cu realitatea se unesc sub activarea emotiilor si a afectelor in imaginile din nisip. Mainile formeaza o punte intre realitatea sufletesc-spirituala si cea materiala. Vindecatorul interior este cel care creaza imaginea tridimensionala si care indica sub aceasta forma directia in care se misca procesul de vindecare.

Depresia nu apare neaparat din trauma, ci insoteste adesea asa-numitele perioade de tranzitie. Este vorba aici despre depresiile de dezvoltare, depresiile momentelor de trecere-depresia adolescentului, depresia de la mijlocul vietii, depresia varstnicului care pot fi asistate cu succes prin sandplay. Imaginea din cutie si jocul captureaza elementele esentiale ale peisajului interior, aducand la suprafata ceea ce necesita atentie si vindecare in prezent.