Depresia la adulti
februarie 26, 2018
Jocurile de noroc
martie 8, 2018

Ce este tulburarea alimentara?

   Termenul de „tulburare alimentara” descrie o boala psihologica, care afecteaza atat femeile, cat si barbatii, acoperind o arie larga de obiceiuri alimentare, de la mancatul compulsiv pana la anorexie.
Urmatoarele tipuri de tulburari alimentare sunt recunoscute in Manualul de sanatate mintala al Asociatiei Americane Psihiatrice:

 • Anorexia Nervosa
 • Bulimia Nervosa
 • Hiperfagia
 • Alte tulburari alimentare.

   Tulburarile care apar cel mai frecvent in relatie cu abuzul de substante sunt bulimia nervosa si alte tulburari alimentare. Persoanele care sufera de bulimie au fost deseori anorexici in trecut. Tulburarile alimentare din trecut se reactiveaza la terminarea tratamentului impotriva dependentei – atunci cand drogurile sau alcoolul nu mai sunt folosite.

Anorexia Nervosa

    Anorexia Nervosa este caracterizata prin obsesia pentru scaderea in greutate si frica exacerbata de luare in greutate. Oricat de slabe ar deveni, persoanele afectate se vad in continuare grase si urate, chiar si atunci cand organismele lor sunt extrem de slabite. Cei ce sufera de aceasta boala isi rationalizeaza portiile de mancare si fac exercitii fizice in mod compulsiv, pentru a pierde calorii. De asemenea, se observa o predispozitie pentru amfetamine si pentru pastile care scad apetitul, care provoaca varsaturi, laxative, diuretice. Deseori apare voma indusa. Persoanele sunt permanent preocupate de mancare si de cantitatea de calorii consumate.
La nivel psihologic, le este frica de maturizare, au tendinte perfectioniste si obsesive, un nivel de stima de sine scazut si sunt depresive.

Bulimia Nervosa

   Bulimia este legata de un ciclu de hiperfagie (consumul de cantitati enorme de mancare intr-o perioada scurta de timp), urmat de simtul pierderii controlului asupra cantitatii de mancare ingurgitata care rezulta in adoptarea de strategii neadecvate pentru arderea caloriilor consumate. Aceste strategii cuprind vomitatul indus, folosirea laxativelor, diureticelor si pastilelor ce provoaca varsaturi. Exercitiile fizice in mod excesiv, restrictionarea de la mancare si folosirea medicamentelor care scad apetitul sunt de asemenea practicate ca metode de control al greutatii. Bulimia poate trece neobservata de catre familie sau prieteni pe parcursul mai multor ani, deoarece persoanele afectate par sa manance normal si nu scad neaparat mult in greutate.
La nivel psihologic, persoanele ce sufera de bulimia nervosa sunt impulsiv-compulsive, nu mai detin controlul asupra alimentatiei (care pare sa corespunda cu pierderea controlului emotional) si au un nivel de stima de sine scazut.

Hiperfagia

   Hiperfagia este caracterizata de ingurgitarea unor cantitati mari de mancare mai repede decat in mod normal, de mancatul pana la aparitia sentimentului inconfortabil de saturatie, de mancatul excesiv atunci cand persoanei afectate nu ii este foame, de consumarea alimentelor in singuratate, de aparitia dezgustului fata de sine, a depresiei sau a vinei in urma supraalimentatiei.

Alte tulburari alimentare

   Acestea se identifica in situatia in care un pacient prezinta simptomele caracteristice unei alte tulburari alimentare cunoscute, insa in grade reduse ce fac imposibila diagnosticarea cu certitudine a unei anumite dereglari de alimentatie. In ciuda scaderii in greutate, greutatea persoanei afectate ramane in limitele normale, vomitatul si alimentarea excesiva nu sunt foarte frecvente (ca in cazul bulimia nervosa), iar individul poate mesteca si apoi scuipa mancarea in timpul supraalimentatiei. Femeile afectate nu prezinta dereglari de menstruatie.

Cauze ale tulburarilor alimentare

   Toate dereglarile de alimentatie sunt influentate de catre imaginea pe care fiecare o are despre propriul corp. Nemultumirea fata de intregul corp sau fata de anumite parti ale acestuia poate declansa o tulburare alimentara. Tulburarea se va mentine atata timp cat persoana incearca sa atinga greutatea si forma fizica dorita, deseori nerealiste. Persoanele afectate sunt adesea intr-o stare de negare, fie ea constienta sau nu, refuza sa recunoasca existenta unei probleme. Negarea este un obstacol puternic in calea tratamentului, pentru ca ea descurajeaza persoana din a cere ajutor.

Nu exista motive specifice pentru dezvoltarea unei tulburari alimentare. Diferite tulburari apar din cauza mai multor factori:

 • Anorexia si bulimia: activitate redusa de serotonina in creier
 • Anorexia: vulnerabilitate genetica, mostenire ereditara a unei tulburari alimentare sau tulburari obsesiv-compulsive
 • Bulimia poate fi declansata de restrictionarea alimentatiei in copilarie
 • Hiperfagia si bulimia pot aparea si in urma dietelor „normale”
 • Caracteristici comune abuzului de substante si tulburarilor alimentare:
 • Ambele fac parte din categoria bolilor cronice
 • Ambele sunt caracterizate de negare, tainuire, comportament obsesiv-compulsiv si preocuparea fata de consumul unei substante (droguri sau mancare)
 • Pot pune vieti in pericol
 • Persoanele afectate pot trece de la o tulburare la alta.

Riscuri fizice ale tulburarilor alimentare

Anorexia: Greutatea scazuta sau foarte scazuta si nivelul foarte scazut de vitamine si minerale duc la pierderea echilibrului electrolitilor ceea ce duce la crampe musculare, incetinirea functiilor creierului si probleme cardiace; osteoporoza, anemie, caderea parului, dezvoltarea unui strat fin de par pe corp, probleme gastrice, stari de lesin, constipatie, retinerea fluidelor in corp, vulnerabilitate la frig si infectii, iar in cazul femeilor – oprirea menstruatiei sau chiar infertilitate.

Bulimia nervosa: Probleme de fertilitate, tulburari gastro-intestinale, ale dintilor, oesofagita, oboseala cronica, marirea grandelor salivare, unghii sensibile, par uscat, stari de ameteala si lesin, crampe musculare, slabiciune generala, dezechilibrarea electrolitilor. Unele persoane isi fac rau singure sau devin cleptomane.

Hiperfagia: Simtul redus de satietate, care conduce la alimentare excesiva, la obezitate si la probleme cardiovasculare.

Tulburarile alimentare si dependenta

   Studiile indica faptul ca dependenta de droguri si alcool coexista de multe ori cu tulburarile alimentare. Un studiu efectuat in Statele Unite arata ca intre 30% si 50% dintre indivizii bulimici si 12% – 18% dintre cei anorexici sunt dependenti de alcool sau droguri ilegale, fata de 9% din populatia generala. Acelasi rezultat arata ca 35% dintre persoanele dependente de alcool si droguri sufera de tulburari alimentare, comparativ cu un procent de 3% din populatie.(2)

   Tulburarile alimentare si abuzul de substante sunt boli pe termen lung, care necesita o perioada de terapie intensiva pentru a fi tratate. Ambele implica dorinte nestapanite si o preocupare excesiva fata de substanta (droguri sau mancare), ambele induc schimbari de dispozitie, tainuire si starea de negare. Persoanele in cauza vor continua comportamentul compulsiv chiar si dupa aparitia consecintelor negative asupra sanatatii si a vietii.

Pentru persoanele la care tulburarile alimentare si dependenta coexista este importanta combinarea tratamentului cu terapie individuala, de grup si familiala. In caz contrar, exista un risc ridicat de recidiva la terminarea tratamentului.

Chestionarul SCOFF

 1. Va provocati varsaturi pentru ca va simtiti inconfortabil de satul?
 2. Va ingrijorati sa nu fi pierdut controlul asupra alimentatiei?
 3. Ati slabit recent mai mult de 6 kg intr-o perioada de 3 luni?
 4. Va considerati mult prea gras/a, in timp ce ceilalti spun ca sunteti mult prea slab/a?
 5. Mancarea e un element excesiv de important in viata dvs?
 6. Daca ati raspuns cu ,,Da’’ la doua dintre aceste intrebari, e posibil sa suferiti de anorexie sau bulimie.

Semne ingrijoratoare

Membrii familiei sau prietenii vor observa schimbari de infatisare si comportament in cazul persoanei ce sfera de o tulburare alimentara. Posibile semne ingrijoratoare:

 • Scaderea in greutate
 • Modificarea obiceiurilor alimentare (mananca mai putin, mananca foarte mult odata, sare peste mese)
 • Vorbeste in mod frecvent despre greutate si imagine corporala
 • Calculul obsesiv al caloriilor
 • Depresia/Distantarea
 • Purtarea hainelor largi, pentru a ascunde o schimbare a infatisarii
 • Experimentarea alcoolului/a drogurilor
 • Semne de automutilare